Imeldaziekenhuis organiseert acties tijdens Malnutrition Awareness Week : ondervoeding
Van 11 tot 15 november vindt de Week tegen Ondervoeding plaats, een initiatief dat de bewustwording rond ondervoeding wil vergroten en de signalering, screening en behandeling ervan wil verbeteren. Dit jaar roept de ‘Malnutrition Awareness Week’ op alert te zijn op ondervoeding bij alle volwassenen of kinderen met een ziekte en (kwetsbare) ouderen.
Het tijdig herkennen van signalen van ondervoeding kan cruciaal zijn voor de gezondheid van een patiënt. In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden zetten ze hier met een aantal acties extra op in.
De dieetafdeling van het Imeldaziekenhuis zet z’n schouders mee onder een aantal initiatieven om ondervoeding in de kijker te zetten. Nele Hollants, diëtiste in het ziekenhuis en één van de trekkers van het project, weet maar al te goed waar ze over spreekt: “Ondervoeding is niet alleen iets uit de derdewereldlanden. Het komt ook hier in België voor bij zieke, vaak oudere, mensen. Daarom is vroegtijdige signalering cruciaal. Onze screeningsmethoden helpen ons om risicopatiënten, zoals oncologische en geriatrische patiënten, tijdig in beeld te krijgen. Wanneer we op tijd ingeschakeld worden, kunnen we een persoonlijk voedingsplan opstellen en noodzakelijke bijvoeding geven."
Impact op je leven
Ook patiënt Jean-Pierre (70), die aan kanker lijdt, kreeg met ondervoeding te maken. Door chemotherapie verloor hij zijn eetlust en als gevolg een aanzienlijk deel van zijn lichaamsgewicht, van 92 kg naar 65 kg. “Dit heeft geleid tot een aanzienlijke verzwakking en vermindering van mijn kwaliteit van leven. Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht waarin veel patiënten zich bevinden: een gebrek aan eetlust leidt tot verzwakking, waardoor eten nog moeilijker wordt. Gelukkig stonden Nele en haar team steeds paraat om me te ondersteunen en te voorzien van orale bijvoeding en, waar nodig, sondevoeding.”
Ook familieleden en naasten moeten aangemoedigd worden om alert te zijn. “Het tijdig herkennen van signalen van ondervoeding, zoals gewichtsverlies en verminderde eetlust, kan cruciaal zijn voor de gezondheid van een patiënt. Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan met zorgverleners en zo vroeg mogelijk hulp in te schakelen,’ vertelt diëtiste Nele.
De impact van ondervoeding is aanzienlijk en kan de uitkomst van medische behandelingen beïnvloeden. “Stel je voor dat je kanker hebt waardoor je je misselijk voelt en geen zin hebt om te eten. Hierdoor geraak je misschien wel ondervoed. Je lichaam verzwakt en de behandeling moet worden uitgesteld of zelfs worden stopgezet. Dan heeft ondervoeding wel een enorm effect op de uitkomst van jouw behandeling en dus ook op de prognose van je ziekte. Vandaar dat wij bij oncologische patiënten heel vaak preventief te werk gaan, om dit soort situaties te voorkomen. Want dat is het laatste dat we willen, dat patiënten te zwak worden voor een behandeling die hun leven misschien kan redden,” zegt diëtiste Nele. “Het is essentieel dat we ons als samenleving bewust worden van dit probleem en samen de zorg voor kwetsbare personen verbeteren.”
Acties
"In het Imeldaziekenhuis worden naar aanleiding van de Week tegen Ondervoeding verschillende acties ondernomen. Enerzijds gericht naar de risicopatiënten op ondervoeding, anderzijds naar alle zorgverleners in het ziekenhuis.
“We zetten binnen ons ziekenhuis een aantal acties op poten met als belangrijkste doel onze patiënten terug zin te doen krijgen in eten. Tweewekelijks, op dinsdag, maken onze collega’s van de keuken een ontbijt met spek en eieren voor de risicopatiënten op de geriatrische en oncologische afdelingen. Speciaal voor de Week tegen Ondervoeding maakt ons keukenteam op donderdag 14 november frikadellen met krieken voor onze risicogroepen. Er zijn Tai-Chi beweegsessies gepland met aansluitend een eiwitrijk cakeje, want beweging en voeding gaan hand in hand om spiermassaverlies te voorkomen. Maar we zetten ook in op preventie met informatiebrochures en infostandjes op de afdelingen. En we organiseren samen met de kinesisten en apothekers een infoavond voor medewerkers over ondervoeding want alert zijn voor bepaalde symptomen is ontzettend belangrijk.” sluit diëtiste Sofie Kollman af.
Jean-Pierre is helaas kort na ons gesprek overleden. We zijn Jean-Pierre enorm dankbaar voor zijn openhartig gesprek met ons en wensen zijn familie en naasten veel sterkte."
Imeldalaan 9, Bonheiden, België